domingo, 19 de diciembre de 2010

2. LA CONSTITUCIÓ DE LA UE

1. La construcció de la UE:

Robert Scuman
La segona guerra mundial va deixar a Europa, tradicionalment el continent denominador del panorama internacional, en una situació de devastació i debilitat. Una sèrie de polítics, coneguts com "els pares d' Europa"(Robert Schuman, Jean Monet, Konrad Adenauer), van formular la idea de construir uns "ESTATS UNITS D'EUROPA" com a solució per superar la prostració i evitar nous enfrontaments entre països del vell continent. A partir de la Declaració de Schuman, aquest projecte de construcció europea es va anar fent realitat i, més de mig segle després, la Unió Europea ha aconseguit aprovar la seva primera Constitució en la historia.

El procés de integració europea va tenir avenços i retrocessos, ja que hi havia diferents maneres de concebre la construcció. Per això, tant el 1951, quan es va fundar la CECA, com el 1957, quan es van constituir la CEE i la EURATOM, faltaven alguns països europeus, entre ells: el Regne Unit. Aquest preferia la via de cooperació davant a la integració i per això, dos anys després d' haver-se firmat els Tractats de Roma, va patrocinar la formació de la Associació Europea del Lliure Canvi (AELC, 1959). Finalment, el 1973, juntament amb Dinamarca i Irlanda, va acabar acceptant la integració europea.
Posteriorment, el 7 de Febrer del 992 es va celebrar el Tractat de Maastricht, on es va crear la Unió Europea i va superar el contingut econòmic i vem passar a un contingut també polític.
La Unió Europea és una entitat jurídica independent dels estats que la componen, que té una sèrie de competències i el seu compliment és obligat per part de tots els estats membres. En aquesta institucó destaquen tres pilars:
  • Tractats comunitàris (TC): Recullen les polítiques de la Unió en els quals els estats han cedit la sobirania i adopten decisions comunes.
  • Política Exterior i de Seguretat Comuna (PESC): Compren la cooperació entre governs per empendre les accions comunes en la matèria de política exterior.
  • Justícia i Afers d' Interior (JAI): S' ocupa de temes com el terrorisme, immigració clandestina i tràfic de drogues. La creació de l' Europol és una de les novetats més dstacades, és una futura policia europea.
La ciutadania europea és un nou terme que es va crear en el Tractat de Maastricht que permet circular i residir lliurement als països de la Comunitat, ens dona el dret de votar i de ser elegit a l' Estat en les eleccions europees i municipals.



2. Institucions comunitàries: 


Diputats de la setena legislatura del PE
- Parlament Europeu: Aquest té, fonamentalment tres funcions principals: examinar i adoptar la legislació europea, aprobar el presupost de la Unió Europea i efectuar el control democràtic de les altres institucions, sobre tot de la comissió. A més, el Parlament ha de donar la aprobació definitiva als acords internacionals, com la adhesió de nous estats membres a la UE o acords d' associació i comerç entre altres països i la Unió Europea. 




- Consell Europeu: La seva missió és impulsar i definir les orientacions polítiques generals de la Unió Europeai, arbitrar o desbloquejar els temes més difícils. També té atribucions en la Política Exteriors i Seguretat Comuna. El consell europeu està compost pels Caps d' Estat i/o Govern dels països membres i el president de la Comissió europea que poseeix veu però no vot. Els Caps d' Estat i/o Govern estan assistits pels ministres d' afers exteriors. També acudeixen els comissaris que tampoc tenen dret a vot. 
Unió


- Comissió Europea: És una institució políticament independent que respresenta i defensa els interessos de la Unió Europea i en regenta el poder executiu. El seu principal objectiu és la legislació entorn a polítiques i programes d' acció sent el responsable d' aplicar les decisions del Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea. Actualment està compost per 27 comissaris. 

Seu del consell de la Unió
- Consell de la UE: És la institució de la Unió Europea en la qual s'hi troben representats els governs nacionals dels 27 Estats membres a través dels seus ministres, i a la que li correspon juntament amb el Parlament Europeu les funcions legislatives i presupostàries. 


- Tribunal de justícia de la UE: És la institució de la Unió Europea que compleix la funció d 'òrgan de control del Dret comunitàri Europeu i es caracteritza per la seva naturalesa judicial i supranacional. La seva funció principal és garantitza les lleis comunitàries. 




3. Darreres adhesions a la UE:

La Unió Europea s'ha anat ampliant al llarg del temps. En tota la historia la UE ha patit sis processos d' ampliació. 

 1). 1958: Els estats fundadors de la CECA, de la CEE i de la EURATOM ( Bèlgica, República Federal Alemanya, França, Itàlia, Luxemburg i els Països Baixos).


2). 1973: Es van incorporar el Regne Unit, Irlanda i Dinamarca (incluïnt Groenlandia i les Illes Feore)


3). 1981: Grècia es va incorporar però el 1985 Groenlandia va abandonar per causa del Referèndum del 1982


4). 1986: Va tenir lloc la incoporació de Espanya i Portugal.


5). 1990: La República Federal Alemanya i la República Democràtica Alemanya van crear una nova RFA unificada. Aquest fet va comportar una ampliació de la UE sense que aquesta augmentés el nombre d' estats membres.


6). 1995: Es van incoroprar Àustria, Finlandia i Suècia.


7). 2004: El 1 de maig del 2004 la UE es va ampliar amb la adhesió de la República Txeca, Xipre, Eslovaquia, Eslovenia, Estonia, Hongria, Lituania, Malta i Polonia. 

8). 2007: Última ampliació amb la incorporació de Romania i Bulgaria. 



Actualment Croacia, Islàndia, Antiga República Yugoslava de Macedonia, Montenegro i Turquía són els països candidats per incorporar-se a la Unió Europea. Però els candidats potencials per la ampliació de la UE són: Albania, Bosnia y Herzegovina, Kosovo i Serbia.



Països potencials per la UE

No hay comentarios:

Publicar un comentario